Kişilik ve Karakter Gelişiminde Çocukluk Sırrı

Kitabın Yazarı: Pedagog Adem Güneş

Yayınevi: Nesil Yayınları

Basım Tarihi: 2022

Sayfa Sayısı: 288

Ebat: 155×215 mm

Bu ay tanıtacağımız “Çocukluk Sırrı” isimli kitabın yazarı Adem Güneş; yurt dışında pedagoji bölümünü okumuş, sosyolojide uzmanlaşmış ve alanıyla ilgili çeşitli terapi ve aile danışmanlığı eğitimleri almış, yayımlanan eserleriyle ünlü bir çocuk psikoloğudur. Özellikle çocuk eğitimine olan ilgisi ve bu husustaki çalışmalarıyla tanınır. Yaklaşık on yıldır süren Pedagoji Okulu ismiyle verdiği bir ders silsilesi vardır ki 100’ü aşkın videosuyla başta ebeveynler olmak üzere çocuklarla teması olan herkese seslenir, problemlere çözüm arar, çocuklara olan duyarlılığın artmasını amaçlar.

Çocukluk Sırrı ise her çocuğa farklı bir şekilde işlenmiş kodların çocuğun benliğine zarar vermeden, kişilik ve karakterini bozmadan çözümlemesini yapan bir kitaptır ve çocuk eğitiminde iki yakayı bir araya getirmek isteyen ebeveynlere rehberlik etmek için yazılmıştır:

“Yetişkinler, çocuk yetiştirme konusunda bir baykuş gibi ciddi ve dikkatli davranmalı, çocuklarındaki çocukluk sırrının ortaya çıkması için bir dedektif gibi onların peşinden ayrılmamalıdır. Bazen çocuğun ağzından çıkacak olan bir kelime, bazen bir davranış, bazen kurulan bir hayal çocukluk sırrının ele verilmesi demektir. Anne-babalar müjdeli bir haber bekler gibi çocuklarındaki bu sırra ait ilk belirtileri göz kırpmadan yakalamaya çalışmalıdır.

Bir anne babanın görevi nedir ki? Çocuğunu giydirmek, yedirmek, saçlarını taramak mı? Bunların anne baba olmakla ne ilgisi var ki? Anne babalık demek, ‘çocuk bakımcısı’ demek değildir! Anne-babalık demek ‘sır bekçiliği’ demektir… Çocukluk sırrının bekçiliği…”[1]

Çocuğun eğitimini anne karnından yetişkinliğe kadar ele almış, bu eğitim sürecinin olumlu ve olumsuz yönlerinin ise etkilerinin bir ömür nasıl sürdüğünü, yaşanmış gerçek hikâyeleri kitap içerisine serpiştirerek işlemiştir. Osman’ın, Hasibe Hanım’ın, Nedim’in, Merve Hanım ve ebeveynlerinin, Karadenizli Hamit’in, Ayhan’ın, Nedime Hanım ve kızı Aysima’nın yaşamından kesitlerde ve daha birçok hikâyede kendi hayatınızdan esintiler bulacaksınız.

Bununla birlikte yazar, kitabında “Anadolu Pedagojisi” üzerinde sıkça durmuş ve bireyleri kendi değerlerimize, eğitim mirasımıza, ariflerin tecrübelerine, coğrafyamıza göre yetiştirmeye… değinmiştir. Farklı coğrafyaların, kültürlerin eğitim modelinin bizim topraklarımızda maya tutamayacağını kitabın farklı farklı yerlerinde vurgulamıştır. “Edilgen Çocuk” yerine “Etken Çocuk” olmayı vurgulayarak; bireyselleşip hissizleşen değil, izzetli, kolektif ve çevresine duyarlı bir çocuk olmanın Anadolu Pedagojisinin temel öğretisi olduğunu savunmuştur.

Kitabı okurken yer yer dikkat etmek ve yazarın önerilerini İslam çatısı altında, şer’i nasları gözeterek değerlendirmek gerekir. Yazarın Anadolu Pedagojisi kavramıyla ele aldığı pek çok şey tasavvuf kültürünün öğretilerini, temsilcilerinin görüşlerini yansıtmaktadır. Her yazara, alanında itibar edilir. Okuyucu olarak bizlere faydalı olan bölümleri almaya gayret etmeli, İslam akidesine ters düşen kısımlara karşı ihtiyatlı olmalıyız.

Tanıtım yazımızı sonlandırırken sözlerimize ek olarak Adem Güneş’in çocuk eğitimi metodunu, değerlendirmelerini ve yaklaşımını daha iyi anlayabilmek için yazarın diğer kitaplarına, bu alanda yaptığı derslere başvurmanızı tavsiye edebiliriz.

Rabbimiz (cc), bu kitabın ve okuyacağınız tüm diğer kitapların hayırlarını sizlere ulaştırsın.

Bir sonraki kitap tanıtımında görüşmek üzere…


[1]. Çocukluk Sırrı, Adem Güneş, Nesil Yayınları, s. 40-41

Önerilen makaleler

İlk Yorumu Sen Yap

Cevap Ver