Aile Bilinci

Kitabın Yazarı: Aysel Zeynep

Yayınevi: Düşün Yayıncılık

Basım Tarihi: 2015

Sayfa Sayısı: 210

Ebat: 105 X 195 mm

Kitap Hakkında

Bilinç anlık öğrenilen bir şey değildir. Bilginin fark edilip zihnin ona kendini geliştireceği bir yer tahsis etmesi sonucu ya gelişen ya da yok olan bir olgudur. Kendisine düşen binlerce tohumun sadece birkaçını kabul eden toprak gibi zihin, gün içerisinde edinilen her bilgiyi bilince çevirmez. Kişinin çokça zaman ayırıp üzerinde düşünerek bilincinde yer eden şeyleri alır ve kişi suyunu, ısısını, ışığını ayarladıkça bu bilgileri geliştirir. Ya da bakımsızlıktan öldürür. O yüzden de bilinç yüzeysel değil, tedebbür neticesinde oluşur.

Bu temelle harekete geçilen eserde hem tüm insanlığa yol göstermek, karanlıklarından/çözümsüzlüklerinden aydınlığa çıkarmak için gönderilen İslam’ın öğretilerine hem de bu öğretilerle çelişmeyen uzman sözleri ve deneyimlerine sıkça yer verilmiş. Bu nedenle kitap nitelik ve nicelik yönünden bilinç oluşturabilecek potansiyele sahip. Hatta yazar, İslam’ın aileye dair yön verdiği hususların birini dahi atlamamaya özen göstermiş; ele aldığı konuya çağımızın ideolojilerine kapılmadan gerçekçi bir perspektifle yaklaşmıştır. Bu da kitabın daha sade ve anlaşılır olmasını sağlamış, her seviyede okur için okunması elzem bir kitap kılmıştır.

Aile yapısına karşı sorumluluğumuz vardır ve ihmalimiz oranında vebal sahibi oluruz:

“Hakiki hüsrana uğrayanlar, Kıyamet Günü’nde hem kendilerini hem de ailelerini hüsrana uğratanlardır. Dikkat edin! Bu, apaçık hüsranın ta kendisidir.”[1]

“Ey iman edenler! Nefislerinizi/Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taş olan ateşten koruyun.”[2]

Aile, devletin prototipidir. Kişi inandığı değerleri evinde tatbik ettiğinde ve bu evlerin totali bir toprak parçasının en büyük dilimi hâline geldiğinde artık o zaman bir devletleşmeden söz edilebilir. Şeriatın hâkim olduğu bir toprak parçası için yanıp tutuşan bizler kendi evlerimizde İslam’ı hakkıyla tatbik etmeden bu isteğimizde ne kadar samimi olabiliriz?

Kitap; Aile Nedir? Evliliğe Nasıl Hazırlanmalı? Evlenmek İsteyen İnsan Nelere Dikkat Etmeli? Mutlu Bir Yuva İçin Eşlerin Uyması Gerektiği Kurallar, Ailede Çocuk Eğitimi, Aileyi Zayıflatan Unsurlar üst başlıklarından oluşuyor. Kitabın sonunda da yazar “İnciler” adıyla bir başlık açıyor ve bizlere veciz birtakım sözler sunuyor. İşte o incilerden bazıları:

  • Evli çiftlerin en çok yapmaları gereken şey iyi niyetle konuşmaktır.
  • Sayılmak istiyorsanız saymayı, sevilmek istiyorsanız sevmeyi öğrenmeniz gerekecektir.
  • Her istediğini söyleyen, istemediğini işitir.
  • Eşler arasında ortak ilgi ve alakaların olması onları birbirlerine yakınlaştırır.
  • Huzurlu bir yuvada yaşamak ancak karşılıklı fedakârlıklarla mümkündür.
  • Eşler birbirlerine olan saygılarını kaybetmemeye dikkat etmelidir. Saygının bittiği ailede pek çok şey bitmiş demektir.
  • Bir babanın çocuklarına yapabileceği en büyük iyilik, onların annesini sevmektir.
  • Huzursuz bir aile en çok çocukları yıpratır.
  • Eşini üzen, ezen, hırpalayan insan, onu mutsuz ettiği zaman kendisi mutlu olamaz, bunu unutmamalıdır.
  • Bir sonraki kitap tanıtımında görüşmek üzere, inşallah…

[1]. bk. 39/Zumer, 15

[2]. 66/Tahrîm, 6

Önerilen makaleler

İlk Yorumu Sen Yap

Cevap Ver