Hamd ancak Allah’a mahsustur. O’na hamd eder O’ndan yardım ve mağfiret dileriz. Allah’tan başka ilah olmadığına şehadet ederim O tektir ve ortağı yoktur ve şehadet ederim ki Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem O’nun kulu ve Rasûlü’dür. “Ey iman edenler Allah’tan O’na yaraşır şekilde korkun ve ancak müslümanlar olarak can verin.” (3/Al-i İmran, 101)
Bu ayda yeni bir kitap tanıtma imkanı veren Allah’a subhanehu ve teâlâ hamd olsun. Bu ay tanıtacağımız eser merhum Seyyid Ebu’l-Al’a el-Mevdudi’nin meşhur ‘Kur’an’ın Dört Temel Terimi’ isimli kitabı olacaktır. Kitabımızı tanıtmadan önce şu hususun bilinmesinde fayda vardır. Kur’an ve Sünnet’te kavramların insan hayatında çok önemli yeri vardır. Kavramlar insanlarla dini ve fikri boyutta anlaşabilmenin ortak noktasıdır. Kavramlar yerinde kulanılıp ve onlar üzerinde ortak bir anlayışa varmak Müslümanlar arasında birçok problemi ortadan kaldıracaktır. Kavramlar üzerinde ihtilaf etmek, yanlış yorumlamak veya fonksiyonlarını devre dışı bırakmak ise İslam toplumunda onarılması çok zor problemler meydana getirecektir. Nitekim yaşadıkları dönemde deve gütmekle meşgul nice insanlar kavramları yerinde kullanarak dünyaya imam olurken, bugün onca ilim tahsillerine rağmen kavramları yerinde kullanmayanların deve gütmekten aciz olduğu aşikardır.
Kitabımızda tanıtacağımız kavamlar ‘İlah, Rab, Din ve İbadettir’. Dilerseniz bu dört kavramın önemini yine kitabın yazarından dinleyelim:
‘Kur’an-ı Kerim’in öğretisini anlamak için bu dört terimimn sahih ve mükemmel anlamını tam manasıyla kavramak zorunludur. Eğer herhangi bir kimse ‘İlah’ ve ‘Rabb’ın neye isnat edildiğini bilmezse, onun (Kur’an’ın) tamamı anlaşılmaz olur.
Bu durumda kişi ne tevhidi bilecek, ne şirki bilecek, ne ibadeti, ne de dini yalnız Allah’a kılabilecek. Kur’an-ı Kerim’e iman etmesine rağmen hem akidesi hem ameli eksik kalır. O ‘La İlahe İllallah’ demekle birlikte putları da ilahlaştırmaya devam eder. Allah’tan başka ‘Rab’ olmadığını söylemesine rağmen, Allah’tan başka birçok ‘Rab’ edinmektedir. O tüm iyi niyetiyle birlikte Allah’tan başkasına ibadet etmediğini söylemekle birlikte diğer birçok mabuda ibadet etmekle meşgul olur. O tüm gücüyle Allah’ın dininde olduğunu haykırdığı ve kendisini başka dinde görenlerle kavgaya hazır olmakla birlikte birçok dinin yuları kendi boynunda asılıdır. Kendi ağzından Allah’tan başkası için ‘İlah’ ve ‘Rab’ sözcükleri çıkmazken, bu sözcüklerin ortaya koyduğu mana itibarıyla onun birçok ‘İlah’ ve ‘Rabbi’ olur. Hal böyle olmasına rağmen o zavallının gerçek Allah’tan başka kendisinin ‘İlah’ ve ‘Rab’ler edindiğini haberi olmaz. Eğer siz ona Allah’tan başkasına ibadet ettiğini, dine şirk bulaştırdığını söylerseniz size taş ve sopayla saldırır. Fakat ibadet ve dinin hakikati açısından o başkasının kuludur. Ve başka bir dine girmiştir. Ancak kendisinin İslam’dan başka bir dinden olduğunu bilmez.’ (Kur’an Dört Temel Terimi’ Sf. 5-13-14)
İşte yazarında belirtmiş olduğu bu dört terim bu kadar önemlidir ve yazar bu dört terimi son derece sade ve anlaşılır bir dil kullanarak ele almıştır. Bu dört terimi okuyan her akıl sahibi, yazarın yukarıdaki satırlada söylemiş olduğunu, toplum üzerinde müşahede edecektir. Rabbim bu kavramları doğru anlamayı ve hayatımıza geçirmeyi nasip etsin (amin). Davamızın sonu Allah’a hamd etmektir.
İlk Yorumu Sen Yap