Davacın Peygamber Olursa?

Kitabın Yazarı: İbrahim GADBAN

Yayınevi: Neda Yayınları

Basım Tarihi: 2013

Sayfa Sayısı: 120

Ebat: 135 x 210 mm

Kitap Hakkında

“Resûl der ki: ‘Rabbim! Şüphesiz ki benim kavmim, bu Kur’ân’ı terk edilmiş olarak bıraktılar.’ ”

Kur’ân’ı hecretmek; onu mehcur, bir başına, ilgilenilmeyen bir hâlde bırakmaktır. Bu bir suçtur ve bu suçu işleyenler İlahi tehditlere muhataptır. Tevbe edip hâlini ıslah etmeyenlerin karşılaşacağı kötülüklerin belki de en şiddetlisi şudur ki bu kimseler Kıyamet Günü, Nebi’nin (sav) davalısı olacaktır. O dehşetli günde Allah Resûlü (sav) tarafından dava edilmek…

Allah’a, Ahiret Günü’ne inanan ve Rabbine teslim olmuş her Müslim’in tir tir titreyeceği şiddetli bir meseleyle karşı karşıyayız. Dünya ve ahiret saadetinin kaynağı, Allah’tan (cc) bizlere gelen hidayete yani Kur’ân’a uymaktır. Bu sebeple ona dört elle sarılmalı ve hükümlerini hayatın merkezine almalıyız.

Peki, böylesine önemli bir konu göz ardı edilemeyeceğine göre soralım: Kişi ne yaptığında Kur’ân’ı mehcur (terk edilmiş) kılar?

Zihinlerimizde belirli manaların şekillenmesi adına şu nakli aktarıp konuyla ilgili bir temel atabiliriz:

İbnu’l Kayyim’e göre Kur’ân’ı terk etmek birkaç şekilde olur:

  • Onu dinlemeyi, ona inanıp kulak vermeyi terk etmek.
  • Ona inanmış ve onu okumuş olmakla birlikte hükümlerini uygulamayı terk etmek, belirlemiş olduğu helal ve haram sınırlarına riayet etmemek.
  • İnanç ve uygulama ile ilgili hususlarda onu hakem görmemek, kesinlik ifade etmediğini, delillerinin kat’iyyet bildirmeyen lafzi deliller olduğunu düşünmek.
  • Üzerinde düşünmemek, onu anlama ve Allah’ın onunla ne kastettiğini bilme gayreti içerisinde olmamak.
  • Tüm manevi hastalık ve dertlerde ondan şifa ve deva aramayıp onunla tedavi olmamak ve başka ilâçlar aramak.

Kur’ân’ı terk eden kişi, huzur-u İlahiye Allah Resûlü’nün hasmı olarak gelecektir. Hiç şüphesiz Nebi’nin hasmı, azaba uğrayacaktır. Ancak şu da var ki Nebi’nin şikâyeti hem azabı çabuklaştıracak hem de şiddetini arttıracaktır.

Nebi’nin şikâyeti, onun ne denli daraldığını ve bu fiilden ne denli rahatsız olduğunu gösterir. Yüce Allah’ın onu teselli sadedinde zikrettiği 31. ayet ise Kur’ân’ı hecretmenin ne denli çirkin bir iş olduğunu gösterir.

“İşte böylece biz, her peygambere suçlu günahkârlardan düşman kıldık. Yol gösteren ve yardım eden olarak Rabbin yeter.”

İşte bu pek mühim meseleyi dert edinen ve konuyla ilgili kıymetli bir eser ortaya çıkaran kişilerden biri de İbrahim Gadban Hoca’dır. Dersleri ve yazılarıyla geniş kitlelere hitap edip yön veren İbrahim Gadban, bu eserinde de samimi bir üslup ile sohbet havasını yazıya aks ettirerek “Kur’ân nedir? Onu neden ve nasıl okumalıyız?” gibi konulara değiniyor. Sonrasında ise Kur’ân’I terk etmek bahsini açıklayıp önemli gördüğü uyarılarla kitabını noktalıyor.

Rabbimiz (cc) bu eseri, yüce kitabını anlamaya ve yaşamaya vesile kılsın. Kur’ân’ı gönlümüzün baharı, hüznümüzün gidericisi ve iki cihanda bizlere göz aydınlığı kılmasını niyaz ediyoruz.

Önerilen makaleler

İlk Yorumu Sen Yap

Cevap Ver