Kitabın Yazarı: Abdullah b. Abdulhamid El-Eserî
Yayınevi: Guraba Yayınları
Basım Tarihi: 2013
Sayfa Sayısı: 277
Ebat: 135 x 210 mm
Kitap Hakkında
Allah’a hamdolsun bir başka kitap tanıtımında sizlerle birlikteyiz. Bu hafta kitabını tanıtacağımız kişi Türkiye’de daha çok “Abdullah Yolcu” olarak bilinen Abdullah ibni Abdulhamid El-Eserî’dir. Yazarın herhangi bir kitabını inceleyen kişi kitabının tasnifinin düzgün olduğunu, gereksiz detaylara yer verilmediğini, başlıkların ve delillerin insicam içinde olduğunu fark edecektir. Tanıtımını yapacağımız bu eser de zikrettiğimiz vasıfları haizdir. Dolayısıyla avamın da kolayca anlayabileceği formattadır.
Kitabın girişinde tevessülün tanımına dair teknik bazı bilgiler verildikten sonra tevessül, meşru ve gayrimeşru olarak ikiye ayrılmıştır. Maalesef tasavvuf ehli, âdeti gereği, kişiyi Allah’a yaklaştıran ve kulluk derecesini yükselten böyle bir amelin dahi niteliğini değiştirip kişinin inancına zarar verecek bir şekle yoğurmuştur. Kitabımız da meseleyi hakkıyla ele alıp hakikatini ortaya koymayı amaçlamıştır.
Kitabımız meşru tevessüle dair üç örnek vermiştir:
1. Güzel isimleri ve yüce sıfatları ile Allah’a tevessül etmek.
2. Salih amellerle Allah’a tevessül etmek.
3. Salih insanların duasıyla Allah’a tevessül etmek.
Aynı şekilde gayrimeşru tevessüle de üç örnek vermiştir:
1. Şahısların makamıyla Allah’a tevessül etmek.
2. Peygamberlerin, velilerin ve salihlerin zatlarıyla tevessül etmek.
3. Velilerin ruhları için kurban kesmek ve kabirlerin etrafında dönmek/tavaf yapmak suretiyle tevessül etmek.
Bu örneklerden sonra gayrimeşru tevessülün şirk ve bidat olan boyutları açıklanmıştır. Yazar, sadece hükme değinmekle yetinmeyip ilerleyen sayfalarda bu hatalara düşülme sebeplerini de ele alır. Neticede bir sorunu çözmek için problemin sebebine inmek şarttır. Sebepleri şöyle sıralamıştır:
1. Çirkin taklit.
2. Ayet ve hadislerin bir kısmını alıp bir kısmını terk etmek.
3. Zayıf ve uydurma olan hadis ve rivayetlerle amel etmek.
Bu eseri kıymetli kılan unsurlardan biri de tevessülün meşruiyetine dair öne sürülen tüm delillerin incelenmiş olmasıdır. Öne sürülen bu delilleri teknik olarak incelemiş, neticede bu hadislerin çoğunun uydurma ve zayıf olduğu veya sahih olanlarının da yanlış yorumlandığı kanaatine varmıştır.
El-Eserî, mulahhas sadedinde kaleme aldığı eserinde muradına ulaşmış ve daha geniş çalışma yapmak isteyenlere tevessül ile alakalı kaleme alınan 25 kitap tavsiyesinde bulunmuştur.
Bizler de yazarın duasıyla sizlere veda ediyoruz:
“Allah’ım! Bu kitabı; yazan, okuyan, dinleyen ve yayınlayan için faydalı kıl.”
İlk Yorumu Sen Yap