Terk Edilmiş Sünnetler: Misvak Kullanmak

 

Temiz olan ve temiz olanları seven Allah’a hamdolsun. Temizliği imanın parçası olarak gören Rasûlullah’a salât ve onun ashabına selam olsun.

Değerli kardeşim! Peygamberimizin sünnetlerinden bir tanesi de misvak kullanmaktır. Peygamberimiz elbisesini, saçını ve sakalını temiz tuttuğu gibi aynı şekilde misvak kullanarak dişlerini temizlemiş ve diş etlerinin sağlığına önem göstermiştir.

Misvak nedir diye soracak olursan, misvağı sana şöyle tanımlayabilirim:

Misvak, Erak ağacından elde edilir. İnce lifleri ve kendine has kokusu vardır. Tükürük ile etkileşime girdiğinde bir sıvı salgılar. Bu vesileyle dişleri temizler ve diş etlerini sağlıklı hâle getirir.

Misvağın Fazileti/Önemi Nedir?

Kişi misvağı sadece bir odun parçası olarak görmemelidir. Kâbe bir taş parçası olmasına rağmen bizim yanımızda önemli bir yere sahiptir. Çünkü Allah ve Rasûlü Kâbe’ye fazilet atfetmişlerdir. Misvağı da bu şekilde değerlendirmek gerekir. Cahiller misvağı odun parçası olarak değerlendirse de aslında onun insanoğlunun maneviyatına kattığı çok şey vardır.

“Misvak, ağzın temizliği ve Rabbin rızasıdır.” [1]

Misvak, ağzı temiz hâle getirdiğinden, Rabbimizin sevgisini kazanmamızı sağlar. Peygamberimiz: “Allah temizdir ve temiz olanı sever.” buyurmuştur. Bununla beraber misvak, bizleri Rabbimizin rızasına ulaştırır.

Bu hadis-i şerifte, Rabbimizin merhametini görmekteyiz. O kullarına o kadar merhametlidir ki, O’nun rızasını kazanmak için çok şey yapmamıza gerek yoktur. Kişi bu rızaya misvak kullanarak da ulaşabilir. O zaman bilmeliyiz ki misvak, ağaç parçasından öte, Rabbimizin rızasıdır.

Günümüzde insanlar sevdiklerini razı etmek için şekilden şekle giriyorlar. Elbisesinden, kokusundan tutun da burun estetiğine kadar her şey yaptırmaktadırlar. Bunca uğraş sadece bir beşerî razı etmek içindir. Biliyoruz ki bizim Rabbimiz bunlardan daha yücedir. Ve Müslümanın yeryüzündeki en önemli görevi, Rabbini razı etmek ve O’nun sevgisini kazanmaktır. Bunun için Rabbinin rızasını kazandıracak yollara başvurmak onun üzerine vazifedir. Misvağı bu sorumluluğumuzu kolaylaştıran amel olarak görebiliriz.

Misvak kullanmak, Rabbimizin Peygamberimize en çok emrettiği amellerdendir. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Allah’ın bu emrini bildirirken şöyle buyurur:

“Ben misvak kullanmak ile o kadar emrolundum ki nerede ise bunun ile ilgili ayet ineceğini sandım.” [2]

Ve bizlere:

“Ben de size çokça misvak kullanmayı emrediyorum.” [3] demiştir.

Bunların hepsi misvağın faziletine işarettir. Bugün, ümmet misvak kullanmaya ne kadar önem göstermektedir diye etrafımıza baktığımızda, maalesef küçük bir azınlığın bunu yerine getirdiğini görmekteyiz. İnsanlar misvak kullanmak yerine diş fırçalama, ağız çalkalama suları gibi ürünler kullanmaktadırlar. Elbette ağız temizliği için bunlar da kullanılabilir. Fakat sünneti, yani misvak kullanmayı terk edip, bunun yerini başka şeyler ile doldurmak kişiyi ecirden mahrum ettiği gibi güzel ahlaktan da değildir.

Misvak Kullanmanın Daha Faziletli Olduğu Yerler

Değerli Kardeşim!

Günün her vaktinde misvak kullanmak sünnettir. Fakat bazı vakitler vardır ki bu vakitlerde kullanmak daha faziletli ve müekked sünnettir. Yani Peygamberimiz bu vakitlerde misvak kullanmaya çok önem vermiştir.

Misvak kullanmanın müekked sünnet olduğu yerleri şöyle sıralayabiliriz:

Abdestten Önce ve Sonra Misvak Kullanmak

Peygamberimizin sallallahu aleyhi ve sellem abdest alma şeklini anlatan sahabeler Peygamberimizin abdestten önce misvak kullandığını aktarmışlardır. Bununla beraber Peygamberimiz ümmetini de teşvik etmiştir.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurur:

“Eğer ümmetime zorluk olmasaydı her abdestle birlikte misvak kullanmalarını emrederdim.” [4]

Farz ve Nafile Namazlardan Önce Misvak Kullanmak

Peygamberimiz namazdan önce misvak ile dişlerini temizler, ondan sonra Rabbinin huzuruna dururdu. Ve ümmetine böyle yapmalarını hatırlatırdı.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurur:

“Eğer ümmetime zorluk olmasaydı her namazla birlikte misvak kullanmalarını emrederdim.” [5]

Bunun hikmeti şudur: Karşısında kıyama durduğumuz, en yüce olan Allah’tır. O’nun subhanehu ve teâlâ huzuruna çıkarken bir beşerin huzuruna çıkar gibi çıkamayız. Giyim kuşamımıza ve temizliğimize dikkat etmeliyiz. Bu, kalplerin takvasındandır.

Maalesef ki insanlar namaza duracaklarında misvak kullanmaya önem göstermemekteler. Fakat bir beşerin yanına çıkacaklarında dişlerinin temizliğinden, elbisesinin ütüsüne kadar her konuda dikkatlidir. Oysa bu kadar değeri, saygıyı beşerden daha fazla hak eden âlemlerin Rabbi Allah’tır. Peygamberimizin sözlerinde ve fiillerinde bizlere öğretmek istediği hassasiyet budur.

Kur’an Okurken Misvak Kullanmak

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Kur’an okurken misvak kullanmıştır. Ve ashabını da bu konuda bilinçlendirmiştir.

Ali radıyallahu anh şöyle anlatır:

“Peygamberimiz bize misvak kullanmayı emretti. Ve dedi ki: ‘Kul namaza durduğu vakit onun yanına bir melek gelir. Ona yaklaşır ve Kur’an okumasını dinler. Öyle ki ağzını namaz kılanın ağzına yapıştırır. Bu sebeple her okuduğu ayet meleğin içine girer.’ ” [6]

Hadiste de anladığımız üzere melekler Kur’an okuyanları dinlemek için hazır bulunurlar. Ve melekler insanların rahatsız olduğu ağız kokusu gibi vb. durumlardan rahatsızlık duyarlar. Peygamberimiz meleklere rahatsızlık vermemek için misvak kullanmıştır. Kur’an okurken misvak kullanmanın hikmeti budur.

Peygamberimiz şöyle buyurur:

“Sarımsak ve soğan yiyen kimse mescidimize yaklaşmasın. Çünkü melekler insanların rahatsız olduğu şeylerden rahatsız olurlar.” [7]

Gece ve Gündüz Uykusundan Uyandıktan Sonra Misvak Kullanmak

Peygamberimiz gece veya gündüz uykusundan uyandığı zaman dişlerini fırçalardı. Bunun sebebi ise uyku esnasında midenin ürettiği asit sebebi ile ağızda kötü koku meydana gelmektedir. Bu kokuyu izale etmek için Peygamberimiz misvak kullanmıştır.

Sahabeler anlatıyor:

“Peygamber uykudan uyandığı zaman ağzını misvakla temizlerdi.” [8]

Eve Girerken Misvak Kullanmak

Şureym adında bir sahabe Aişe annemize gelip sordu:

” ‘Peygamber evine geldiği zaman ilk ne yapar?’ Aişe annemiz: ‘Peygamber evine geldiği zaman ilk önce misvak kullanır.’ diye cevap verdi.” [9]

Peygamberimiz ev halkına karşı çok mütevazı ve nazik davranırdı. Toplum olarak bizler, başkalarına güzel görünme, onları memnun etme psikolojisi ile evden çıkarken, misafirliğe giderken dişlerimizi temizleriz. Ev halkına gelince, otururken, muhabbet ederken veya yatarken bütün ağız kokumuzun, eziyetini onlar çeker.

Oysa Peygamberimiz bizlere eksik olduğumuz yönü hatırlatmıştır. Ehlimize karşı temiz olmalı ve nezaket ile onlara muamele etmeliyiz. Ki aramızdaki ülfet, sevgi artmış olsun.

Misvağın Sağlığa Faydaları

Yukarıda misvağın faziletine dair zikrettiğimiz maddelerin yanında bir de insanoğluna faydaları vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz,

Diş Sağlığı: Misvak sert kılları yardımıyla dişlerin ince aralıklarına girerek temizlenmesini sağlar, bunun yanında diş minelerine zarar vermeden dişlerde plaklar oluşmasına engel olarak diş sağlığını korur. Misvak ayrıca dişlerdeki sarılığı ortadan kaldırarak beyazlaşmasını sağlar.

Diş Etlerini Korur: Misvak kullanımı diş eti sağlığı açısından da önemlidir. İçerdiği mineraller yardımıyla diş etlerini korur aynı zamanda antioksidan özelliğinden dolayı diş eti ve dişlerin birleştiği kısımda mikropların barınmasına izin vermez.

Ağız Kokusunu Giderir: Akşam yatmadan önce dişlerinizi fırçalasanız bile bazı nedenlerden dolayı mideden geriye doğru gelen gazlar ağızda kötü kokulara neden olabilir, misvakın aromalı tadı bu tür kötü kokuların giderilmesini sağlar.

Baş Ağrısı: Misvak üzerine yapılan araştırmalar misvağın içerdiği madde ve minerallerin baş ağrısına iyi geldiğini ortaya koymaktadır. Bunun yanında misvakın hafızayı güçlendirdiği düşünülmektedir.

Ali radıyallahu anh şöyle buyurur: ‘Misvak kullanmak ve Kur’an okumak zihni geliştirir.’

Bakterileri Öldürür: Misvağın bakterileri öldürücü özelliğinden dolayı genel ağız sağlığı için faydalı olduğu düşünülmektedir.

Mineleri Korur: Misvakın kök veya dalı sodyum, potasyum ve klorür içerdiği için diş minelerinin güçlenmesini sağlar.

Organik: Misvak %100 organik olduğu için herhangi bir zararı veya yan etkisi yoktur.

Misvağın faydalarına şunları da ekleyebiliriz:

• Misvağın çok etkili anti bakteriyel özelliği vardır, bundan dolayı bakterileri başarıyla ortadan kaldırır.

• Kan pıhtılaşmasını misvağın içerdiği ihtiva önler.

• Misvağın içerdiği mineral ve bileşenler, safra kesesi sağlığı için faydalıdır.

• Misvak bağırsak solucanlarının temizlenmesine yardımcı olur.

• Romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelir.

• Çocuk felcine karşı misvağın faydalı olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır.

• Misvak ağacının taze kök ve kabuğu mesane, nezle, düşük ateş, bronşite iyi gelir.

• Aynı şekilde taze misvak kökü ve kabuğu mide ve karaciğer sağlığı için faydalıdır. Mide ve karaciğeri temizler, dalağın üzerindeki yükü hafifletir.

• Misvak kaynatılarak içildiğinde astım semptomlarını azaltır, öksürüğü azaltır.

• Misvakla alakalı yapılan bilimsel araştırmalar, misvağın ağız içinde yer alan 750’den fazla zararlı bakteri ürünün etkisini azalttığını ortaya koymuştur.

• Misvağın bağışıklığı arttırarak vücudun çeşitli hastalıklara karşı direnci arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

[10]

Misvak Nasıl Kullanılır?

Değerli kardeşim! Son olarak misvağın kullanılışı hakkında bilgi verelim:

Peygamberimiz kötü şeylerin izalesinde sol elini kullanmıştır. Misvak, sol el ile sağdan sola doğru kullanılır.

İster oruçlu olalım ister olmayalım günlük yaşantımızda en çok dikkat edeceğimiz amellerden biri de misvak kullanmak olmalıdır. Bu, Allah Rasûlü’nün emri ve sünnetidir. Ve sağlık açısından da önemlidir.

Rabbim bizleri sünneti ihya eden Ehli Sünnet’ten eylesin. Temizliği ile Rabbimizin rızasını ve sevgisini elde edenlerden kılsın. Allahumme âmin.

Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmektir.

Bir sonraki yazımızda görüşmek ümidi ile…

  

[1]       .   İmam Ahmed, Nesai.

 

[2]       .   İmam Ahmed

 

[3]       .   Buhari

 

[4]       .   Buhari, Müslim.

 

[5]       .   Tirmizi

 

[6]       .   Beyhaki

 

[7]       .   Buhari

 

[8]       .   Buhari

 

[9]       .   Müslim

 

[10]      .   (http://www.faydalarizararlari.com/misvakin-faydalari/) Bu siteden alıntı yapılmıştır. Dileyen buraya müracaat edebilir.

 

Önerilen makaleler

İlk Yorumu Sen Yap

Cevap Ver