ZİRVEDEKİ MANKURTLAR RESMİ İDEOLOJİYE ELEŞTİREL BİR BAKIŞ

Kitabın Yazarı: Ali Kaçar

Yayınevi: Genç Birikim Yayınları

Basım Tarihi: 2023

Sayfa Sayısı: 414

Boyut: 140 x 230 mm

Kitap Hakkında

“Tarih, toplumların ortak hafızası olup, toplumların canlı ve diri kalmasını sağlar. Tarihini bilmeyen ve onu önemsemeyen bir toplum ise hafızasını kaybetmiş, yaşayan bir ölüye benzer.

İşte Zirvedeki Mankurtlar, postmodern 28 Şubat darbe sürecinde, askerî vesayetin toplumu her yönüyle kuşatma altına alarak korkuttuğu ve sindirdiği bir ortamda, günlük gelişmeleri yakın tarihle bağlantı kurarak yazılan bir kitaptır. Bu kitap okunduğunda ya da Türkiye’nin yakın tarihi incelendiğinde darbe, muhtıra, sıkıyönetim ve olağanüstü hâl uygulaması tehdidinin, Demokles’in kılıcı gibi halkın üzerinde sürekli sallandırıldığı görülecektir.”[1] 

Türkiye Cumhuriyeti, tarihinin üçte ikisine yakın bir dönemini darbelerle, muhtıralarla, olağanüstü hâl ve sıkıyönetimlerle geçirmiş ender ülkelerden birisidir. Bu, Türkiye toplumunun kırk elli yıla yakın bir zaman diliminde olağan yönetimlerle idare edil(e)mediği anlamına gelmektedir.

28 Şubat darbe süreci, önceki darbelerden farklı olarak resmî ideolojinin halka rağmen ülkeye egemen kılınma sürecidir. Diğer darbelerde olduğu gibi bu darbe süreci ile de başta Müslümanlar olmak üzere bütün muhalif oluşumlara yönelik bir baskı ve korku ortamının oluşturulması hedeflenmiştir. Bu darbenin diğer darbelerden farkı ise askerlerin fiilen yönetime el koymadığı, ancak yönetimi ve toplumu sürekli olarak denetlediği, yönlendirdiği, gerektiği zaman da fiilen devreye girdiği bir darbe oluşudur. Çünkü darbecilerin de belirttiği gibi bu darbe, postmodern bir darbedir. Postmodern olan bu darbe, fiilen 28 Şubat 1997 tarihinde başlatılsa da dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun da belirttiği gibi Cumhuriyet ile yaşıttır.

Bilindiği üzere mankurtlar; geçmişi unutturulmuş, hafızası kaybettirilmiş, nefsi ve bedeniyle sadece efendilerine itaat edenlerdir. Mankurtlar bütün kutsalları yok edilecek şekilde köleleştirilir ve öncü kuvvet olarak kullanılır.

Zirvedeki Mankurtlar kitabı ciddi bir baskı ve korku ortamında çıkan Genç Birikim Dergisinin yeniden gözden geçirilmiş gündem yazılarından oluşmaktadır. Bu yazılar yakın tarihin ya da 28 Şubat darbe ortamının değerlendirilmesiyle birlikte kitabın ayırıcı bir özelliği de yaşanılan ortamın yakın tarihle irtibatlandırılarak anlatılmasıdır, diyebiliriz.

Bir sonraki kitap tanıtım yazısında görüşmek duası ile…


[1] Zirvedeki Mankurtlar, Ali Kaçar, Genç Birikim Yayınları, Ön Söz

Önerilen makaleler