Kitap: Tevbe Etmek İstiyorum Ama Nasıl?
Yazar: Prof. Dr. Muhammed Salih el-Müneccid
Yayınevi: Karınca Polen Yayınları
Günahlar, yıkıcı sam yeli gibidir ve insan hayatında hayır ve güzellik namına hiçbir şey bırakmaz, özellikle de hayatı tümüyle kuşatınca. Kirletir, kötülüğe bular, nuru alır ve Allah’ın subhanehu ve teâlâ fazlına engel olur. İşte ‘Onu temizleyecek, önceki saflık ve nuruna geri çevirecek, mağfiret ve rıza örtüsüne bürüyecek olan tek şey tevbeye yönelmektir.’
Tevbe bir temizleyicidir. Hem öyle bir temizleyicidir ki insanı günahların en büyüğü olan ‘Yaratıcı olmasına rağmen Allah’a şirk koşmak’ cürmünden dahi temizler.
Tevbe yolu engebeli, zorlu bir yol da değildir. Şirk ehlinin yaptığı gibi bazı merasimlere ihtiyaç duymaz, Hristiyanların yaptığı gibi günahlarını bir başkasının önünde itiraf etmeni gerektirmez. Tevbe için öncelikle bir şeye ihtiyaç vardır, tüm benlik ile Rabbe yönelmek ve samimiyete dair kalbi şahit kılmak… Sadece beden ile değil…
“Yine onlar, çirkin bir iş yaptıkları yahut nefislerine zulmettikleri zaman Allah’ı hatırlayıp hemen günahlarının bağışlanmasını isteyenler -ki Allah’tan başka günahları kim bağışlar- ve bile bile işledikleri (günah) üzerinde ısrar etmeyenlerdir.” [1]
En az işlediğimiz günahlarımız oranınca tevbeye ihtiyacımız var. O hâlde tevbe ve hükümlerini bilmemiz ve tevbeye dair meseleler ile alakalı bir malumatımızın olması gerekir. En azından hayatımızda mutad olan durumlara dair.
Muhammmed Salih el-Müneccid, özellikle nefsi terbiye edip arındırma, İslam ahlakı ile ahlaklanma alanlarında kitaplar yazan Mısırlı bir davetçi. ‘Tevbe Etmek İstiyorum Ama Nasıl?’ kitabı da aynı yazara ait. Bu eser -2015 baskısı için söylüyorum- 96 sayfadan müteşekkil. Ancak tevbeye dair merak ettiğiniz tüm konuları bulabilirsiniz. Tevbenin şartlarından, faziletinden, tevbeyi gerektiren unsurlardan… Kısacası tevbeye dair bir çok konudan bahsetmiştir yazar. Bazen bir konu öğreniriz ve o konuyu anlamış olmak ile beraber yaşamdaki karşılığını anlayamayabiliriz. Kitabın son on beş sayfası da tevbe etmek isteyenlerin sorularına verilen cevaplardan oluşmaktadır. Bu bölümde, yaşamda tevbenin karşılığı nasılmış veya nasıl olmalıymış merak edenlere önemli konular izah edilmiştir.
Kitabı okuduğunuz zaman kitabın öz ama kapsayıcı ve açıklayıcı olduğuna sizler de şahit olacaksınız. ‘Hatta günah işleyen arkadaşlarına karşı tavır nasıl olmalı? Onların bizi masiyetin karanlık dehlizlerine tekrar itme çabasına nasıl karşı koymalı? Cahiliyemizde işlediğimiz günahlarımız ile tehdit edildiğimiz ve aleyhimizde kullanılmaya çalışıldığı zamanlarda tavrımız ne olmalı?’ sorularının cevabını da yine Allah’ın izni ile bu kitapta bulacaksınız.
Kitabı okuduktan sonra Allah’a hamd edip, O’nu yüce sıfatları ile tazim etmek gerekir zannediyorum. Çünkü, tevbenin ne kadar büyük bir kapı olduğunu, bunun ile beraber ulaşılmasının da bir o kadar basit olduğunu göreceğiz. Varsın bazıları başka kapılarda günah çıkarma merasimleri ile temizlendiklerini zannetsinler miskince. Bize Rabbimiz tevbeyi yazmış, kolaylaştırmış ve öğretmiştir. Günahtan tevbe edebilmek Âdem’den aleyhisselam bize kalmış bir mirastır ve Allah tarafından öğretilmiştir:
“Derken Adem, Rabbinden (birtakım) kelimeler aldı. Bunun üzerine (Allah da) tevbesini kabul etti. Şüphesiz O, tevbeleri kabul edendir, esirgeyendir.” [2]
Allah’ım, senden affını, mağfiretini istiyoruz ve sana tevbe ediyoruz. Babamız Âdem’in aleyhisselam tevbesini kabul ettiğin gibi bizim tevbelerimizi de katından bir rahmet ile kabul et. Çünkü sen, Et-Tevvab olansın. Allahumme amin.
[1] . 3/Âl-i İmran, 135
İlk Yorumu Sen Yap