Müslümanların Birbirlerine Karşı Sorumlulukları

Kitap: Müslümanların Birbirlerine Karşı Sorumlulukları
Yazar: Ebu HANZALA
Yayınevi: Furkan Basım ve Yayınevi

Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur. O’na Hamd eder, O’ndan yardım dilerim. Allah’tan başka ilah olmadığına şahitlik ederim. O tektir ve ortağı yoktur. Yine şehadet ederim ki Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem O’nun kulu ve Rasûlü’dür.

“Ey iman edenler! Allah’tan O’na yaraşır şekilde korkun ve ancak Müslümanlar olarak can verin.” (3/Âli-İmran, 102)

İnşallah bu ayki kitabımız, sorumluluk serisinin son kitabı olan ‘Müslümanların Birbirlerine Karşı Sorumlulukları’ olacak. Diğer iki sayımızda da belirttiğimiz gibi bu kitap tevhiddersleri.com’da yayınlanan ve Ebu Hanzala Hoca tarafından yapılan şerhin yazı formatına dökülüp derlenmiş halidir.

Müslümanların birbirlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmelerini faydalarından bir tanesi de, Allah subhanehu ve teâlâ tarafından müminlere bahşedilen ‘Kardeşlik’ müessesesinin devam etmesi içindir. Çünkü kardeşlik nimeti Allah subhanehu ve teâlâ tarafından vahiy yolu ile belirlenmiş ve müminler için büyük bir nimet ve rahmettir. Bu nimet hiç kimsenin kendi şahsi çabaları ile elde edilmemiştir.

“Ve Allah onların kalplerini birleştirmiştir. Sen yeryüzünde bulunan her şeyi verseydin yine onların kalplerini birleştiremezdin. Fakat Allah onların aralarını bulup kaynaştırdı.” (8/Enfal, 63)

Bu ayetten açıkça anlaşılıyor ki, nasıl ki hidayet Allah’tan ise kardeşlik de Allah’tandır. Bu kullarından bazılarının Allah’ı birleyip tüm şirklerden beri olup O’nun dinini yüceltmek için canlarını ve mallarını cennet karşılığında Allah’a satmanın karşılığında Allah’ın bu kullarına bir ihsanıdır. Ancak nasıl ki bir nimetin bekası için o nimetin şükrünün eda edilmesi gerekiyorsa, kardeşlik nimetinin devam edebilmesi için bu nimetin şükrünün eda edilmesi gerekir.

“Eğer şükrederseniz muhakkak ki arttıracağım.” (14/İbrahim, 7)

Kardeşlik nimetinin şükrü ise Müslümanların birbirlerine karşı sorumluluklarıdır. Bu sorumlulukları bazı ana başlıklarla şöyle sıralayabiliriz:

Kardeşlik nimetinin devamını sağlamak için gerekli olanlar.

Müminlerde bulunması gereken ahlaki olgunluk .

Kardeşlik hukukunda müessir olan ameller.

Zarar vermenin kapsamına girenler.

Kibirden sakınma ve tevazu.

Müslümanlara sıkıntı ve zarar vermekten kaçınmak.

Öfkenin zararları ve kontrolü.

İnsanlara faydalı olmanın usulü ve çeşitleri vb.

Bu ayki kitabımızda inşallah bu konular tafsilatı ile beraber açıklanmıştır.

Bizi müminlerle kardeş kıldığı için Allah’a hamd olsun. Yine Allah’tan dileğimiz bizi kardeş kıldığı gibi bizim birbirimize karşı sorumluluklarımızı yerine getirmemiz konusunda ufkumuzu açması ve bize yardımcı olmasıdır. (Allahumme Amin) Duamızın sonu Allah’a hamd etmektir.

 

Önerilen makaleler

İlk Yorumu Sen Yap

Cevap Ver